Откритите уроци
1oflads
На разходка в народните приказки ПДФПечатЕ-мейл
Написано от 1oflads

 

 

m-tel-grantКак Хитър Петър и Кума Лиса подсказват в час?.. 

Урокът по български език и литература може да бъде различен от писането на теми, слушането на готови анализи и изпитване. Той може да се превърне в приказка, в която учителите и учениците заедно да създават сюжети  и да интерпретират художествените персонажи според своето възприятие. Той може да бъде спектакъл към който да привлечеш дори публика, различна от твоите връстници. Спектакъл, в който да се включат ученици от различни класове, с различни таланти, с различно отношение към учебния материал. И всички те - да получат заслужени аплодисменти  - не оценки в бележника - за своето знание, участие, човешки способности.

Точно това - да превърнат урока по български език и литература в постановка, в драматична история, която  да се случва пред  публика, бе предизвикателството, което учителките Валентина Грънчарова, Ангелина Минчева и Елена Бачева, от ОУ "Христо Ботев" - с.Самораново, приеха с открития си урок "На разходка в народните приказки". Настанете се удобно пред компютъра и заповядайте с нас в един различен час по БЕЛ Wink

Прикачени файлове:
Изтегли този файл (Narodno tvor4estvo - script.doc)На разходка в народните приказки [Сценарий на открития урок]9901 Kb
 
1oflads
МИТ И ФОЛКЛОРПДФПечатЕ-мейл
Написано от 1oflads
m-tel-grant
ОЖИВЕЛИТЕ ГЕРОИ 

Играта в хода на самия урок по български език и литература е другият подход, който проект "Приятно и полезно" прилага в своето изпълнение, за да допринесе за повишаване на уменията за писмено и устно общуване децата в начален и основен етап на образование. Проектът се осъществява от сдружение "Партньори - Дупница" в сътрудничество с основните училища "Св.Св.Кирил и Методий", с.Яхиново и "Христо Ботев", с.Самораново, благодарение подкрепата на Програма "М-Тел Грант", финансирана от Мобилтел ЕАД

На 30 ноември 2010 година, този метод на работа бе показан на родителите и колегите на включените в проекта ученици и учители чрез урока "Мит и фолклор", осъществен от Цветанка Русинова, преподавател по български език и литуратура в ОУ "Св.св. Кирил и Методий", с.Яхиново.zlatnata_yabulka

Прикачени файлове:
Изтегли този файл (-1918~1.PPT)Презентация 2["Митологическа основа на българската празнично-обредна система"]7163 Kb
Изтегли този файл (E1DC~1.DOC)Методическа разработка на открития урок "Мит и фолклор"["Мит и фолклор"]51 Kb
Изтегли този файл (Presentation2.ppt)Презентация 1["Траки, славяни и прабългари"]2141 Kb
 
1oflads
Знай своя род и език!ПДФПечатЕ-мейл
Написано от 1oflads

programa_grant  ЗНАЙ СВОЯ РОД И ЕЗИК! 

 

На 29 октомври 2010 в ОУ „Св.св.Кирил и Методий” – с.Яхиново, учениците от групите работещи по проект „Приятно и полезно” направиха малко тържество за своите връстници и учители по повод Деня на народните будители – 1 ноември. Събитието „Знай своя род и език!” включваше презентации за видни личности от Възраждането, игри с публиката върху изучавания материал по български език и литература, граматически състезания между групи от включените ученици.


 

bscap0091

 

„Това е „тренировка” за изявите ни по проекта” –коментира инициативата на учениците си обучителят Цветанка Русинова. Знаете, „Приятно и полезно” се изпълнява от сдружение „Партньори – Дупница” в сътрудничество с училището в село Яхиново и училище „Христо Ботев” в село Самораново, благодарение на Програма „М-Тел Грант”, финансирана от Мобилтел ЕАД. Социалната програма на телекома се реализира за трета поредна година. Проектът „Приятно и полезно”, както и другите, получили финансиране от Програма „М-Тел Грант” тази година, трябва да подпомогнат усилието на Мобилтел ЕАД да допринесе за подобряване на образованието, езиковата и социалната грамотност на младите хора в България.

Събитието в Яхиново бе вътрешноучилищно тържество, което участниците в нашия проект осъществиха. Училището осигури почетни грамоти за отборите и награди за активните играчи от публиката. Колегите на г-жа Русинова не скриха приятната си изненада от активното участие на децата в събитието. „Виждаме ги извън стаите, в които текат заниманията и разбираме, че дейностите по този проект им дават прекрасна възможност да бъдат по-добри в изявите си пред публика, да говорят и представят мисълта си по-добре” – отбелязват те. Именно участието на нашите деца и вдъхновените на нашия обучител ни накараха да направим филм за това събитие. Приятно гледане!


                        

В рамките на проект „Приятно и полезно” ще бъдат реализирани още 2 открити урока по теми избрани от включените ученици и разработени с помощта на техните обучители. Видеоматериалите от тези събития ще можете да гледате пак тук.

 

Настоящата публикация е свързана с изпълнението на проект „Приятно и полезно”, осъществяван благодарение подкрепата на Програма „М-Тел Грант”, финансирана от Мобилтел ЕАД.

Изразените в нея становища са на автора и не отразяват непременно мнението на Мобилтел ЕАД.

 


Сподели

Профили на 1oflads

Youtubvbox7soundcloud

Случайна снимка

Обяви

УРОЦИ ПО КИТАРА И БАРАБАНИ

за запитвания и записване тук