Драматизациите
1oflads
Заедно четем и играемПДФПечатЕ-мейл
Написано от 1oflads

m-tel-grant"Заедно четем и играем" е занятие игра по идея на обучителя ни Цветанка Русинова, осъществено в рамките на проект "Приятно и полезно", изпълняван от сдружение "Партньори - Дупница" благодарение подкрепата на Програма "М-Тел Грант". Ето какво ни обясни за целите и подхода на занятието г-жа Русинова: "Приказките, списанията и игрите са еднакво интересни за всички деца. Използвайки тази истина организирахме среща на деца от Центъра за социална рехабилитация и интеграция на деца в гр.Дупница на възраст 11-13години и ученици  от пети клас на ОУ „Св.св.Кирил и Методий” с.Яхиново  - деца със и без специални образователни потребности. Групирахме децата в три групи по 5 човека. Заради инициативата „Малкото голямо четене”, в която Мечо Пух се оказа сред първите 10 най-любими литературни герои, подбрахме 3 негови истории - „Късметлийският ден на Пух”, „Тайната на слънчогледите” и „Тръба за гледане”.Текстовете са от списание „Мечо Пух”, защото са много богато илюстрирани. Всяка група  проведе занятие в отделна занималня. Най- напред кратките истории се четоха по роли. След това се направиха апликации по тези истории. Съответно едната група прави дръво с кошер и хвърчила, другата- слънчогледова нива, а третата - звездно небе. На всяка апликация се възпроизведе обстановката от приказката. Децата си разказваха за динозаврите, космоса, мечтата на човека да лети. Играха заедно на играта „Спаси принцесата”, „Космически кораби” - редиха пъзел „Континентите”. В края на забавлението получиха задачата да импровизират драматизация на приказката „Трите мечета и Златокоска” пред приятелската публика.   Целта на занятието беше да се покажат възможностите за четене, разказване и разигразавене на текст на деца с различни образователни потребности  под формата на игра." Приятно гледане: 

Тази публикация е осъществена благодарение подкрепата на Програма "М-Тел Грант", финансирана от Мобилтел ЕАД. Изразените в нея становища са на авторите и не отразяват непременно мнението на Мобилтел ЕАД!

 
1oflads
Слонът на българската граматика ПДФПечатЕ-мейл
Написано от 1oflads

m-tel-grantВ своето изследване на езиковите неправилности "1001 езикови гафа, или Кучетата си лаят, керванът си греши", Светла Иванова пише: " Глаголът - този слон в джунглата на българската граматика, по принцип би трябвало да създава проблеми само на чужденците, но не един и двама са пишещите носители на езика български, които направо се излагат пред чужденците, като допускат елементарни  грешки в глаголни форми". Ясно от казаното е, че колкото по-рано подготвим тези пишещи носители на езика български, толково по-рядко те ще се излагат не само пред чужденците, но пред самия "слон".  От древността, най-добрият начин да научиш някой на нещо е като използваш играта. Знаете, че това е подходът, който проект "Приятно и полезно", изпълняван от сдружение "Пратньори - Дупница" благодарение на Програма "М - Тел Грант", следва, за да постигне повишаване на уменията за писмено и устно общуване на децата в начален и основен етап на образование. Вижте как се справиха с "лова" на глагола учениците от трета група в ОУ "Христо Ботев", с.Самораново. И, разбира се, чакаме вашите мнения! Приятно гледане:Тази публикация е осъществена благодарение подкрепата на Програма "М-Тел Грант", финансирана от Мобилтел ЕАД. Изразените в нея становища са на авторите и не отразяват непременно мнението на Мобилтел ЕАД
.


 
Прикачени файлове:
Изтегли този файл (Elena-urok BEL (2).doc)Ход на урока [Описание и сценарий ]188 Kb
 
Elisaveta
Моите любими детски книжкиПДФПечатЕ-мейл
Написано от Elisaveta

m-tel-grant"Книгата е скъпоценен съд, от който пият милиони читатели без той да се изпразва". Това са записали върху книжката с описание на десетте им любими детски книжки учениците от втора група по проект "Приятно и полезно" в ОУ "Христо Ботев", с. Самораново. През месец май, децата и техният обучител, Ангелина Минчева, се събираха, за да разказват за прочетените книги и героите, които са харесали. Опитваха се да правят устно описание на литературен персонаж и да дават отговори на литературен въпрос. Разбира се, много разисквания породиха и начините, по които се прави читателски дневник. Някои от малчуганите вече бяха направили свои и показаха на връстниците си как става това...Но, да не разказваме ....Сядайте пред компютъра и вижте какво ще ни разкажат нашите приятели за техните любими детски книжки:

Тази публикация е осъществена благодарение подкрепата на Програма "М-Тел Грант", финансирана от Мобилтел ЕАД. Изразените в нея становища са на авторите и не отразяват непременно мнението на Мобилтел ЕАД.

Прикачени файлове:
Изтегли този файл (HOD NA UROKA.doc)Ход на занятието [Разпределение на задачите ]336 Kb
Изтегли този файл (KN-4ETENE-1.doc)Книжка за четене [Форми за залепване на класната дъска ]2202 Kb
Изтегли този файл (KN-4ETENE.doc)Книжка за четене [Подбрани текстове от прочетените книги ]2402 Kb
Изтегли този файл (SERIFIKAT.doc)Модел на сертификата "Приятел на книгата"[вътрешна страница]328 Kb
Изтегли този файл (SERT.-1 str..doc)Модел на сертификата [първа страница ]297 Kb
 
1oflads
Джелсомино в Страната на лъжците ПДФПечатЕ-мейл
Написано от 1oflads
m-tel-grant

На 11 май ОУ "Св.св.Кирил и Методий" отбеляза патронния си празник. На този ден Православната ни Църква чества паметта на светите равноапостоли и първи български просветители - св.св.Кирил и Методий. Повече от месец 30-те ученици, включени в групите по проект "Приятно и полезно", осъществяван от сдружение "Партньори - Дупница" в сътрудничество с училището и благодарение подкрепата на Програма "М-Тел Грант", подготвяха своя спектакъл. Сценарий, адаптация на литературния текст на Джани Родари, декори, репетиции - всичко това е дело на обучителя по проекта, г-жа Цветанка Русинова и нейните възпитаници. За да покажат за пореден път на родители, приятели и гости как четенето и играта, ученето и забавлението могат да вървят ръка за ръка - за един по-красив език на истината и добротата, говорен от младите хора. Нали това е и основният завет на патроните на училището! Приятно гледане:


Тази публикация е направена благодарение подкрепата на Програма "М-Тел Грант", финансирана от Мобилтел ЕАД. Изразените в нея становища са на автора и не отразяват непременно мнението на Мобилтел ЕАД


Прикачени файлове:
Изтегли този файл (Джелсомино.doc)Джелсомино в Страната на лъжците [Сценарий с бележки ]269 Kb
 
1oflads
ГлаголътПДФПечатЕ-мейл
Написано от 1oflads

m-tel-grant"Глаголът е дума, която означава действие или състояние, свързано с глаголното лице..". Това пише  в учебника по български език. Но за какво става реч?! Още по-странни са свързаните с тази "дума" думички като глаголно лице, число на глагола, вид на глагола или глаголно време -последното направо не може да му се хване краяUndecided. Може ли изобщо някой да обясни защо и какво значат тези думи и защо, изобщо, трябва да се занимаваме с тяхYell.

Оказва се, че има такива ентусиастиSurprised Учениците от втора група в ОУ "Христо Ботев", с.Самораново, и обучителят им, Ангелина Минчева, отделиха над 10 часа от заниманията си по проект "Приятно и полезно" през месец април, за да разберат загадките на глагола. И да си обяснят защо е важно, все пак, той да се познава. Настанете се удобно и вижте филмчето - със сигурност ще е приятно, а и ..полезноWink

 

Тази публикация е направена благодарение подкрепата на Програма "М-Тел Грант", финансирана от Мобилтел ЕАД. Изразените в нея становища са на автора и не отразяват непременно мнението на Мобилтел ЕАД.

Прикачени файлове:
Изтегли този файл (DYADO I RYAPA-SAVR.PR..doc)Дядо и ряпа [Сценарий на урочната пиеса ]162 Kb
Изтегли този файл (KN-GLAGOL (1).doc)Книжка за глагола [Помощно пособие за изпълнение на задачите по урока]359 Kb
Изтегли този файл (UROK-GLAGOL.doc)Сценарий на урока [Автор: Ангелина Минчева, обучител ІІ група - Самораново]270 Kb
 


Страница 1 от 3

Сподели

Профили на 1oflads

Youtubvbox7soundcloud

Случайна снимка

Обяви

УРОЦИ ПО КИТАРА И БАРАБАНИ

за запитвания и записване тук