1oflads
ЗА ПРОЕКТАПДФПечатЕ-мейл
Написано от 1oflads

ПРОЕКТ “ДА УЧАСТВАМ В ЖИВОТА СИ” – ЗАЩО И КАК? Изпълнител: Сдружение “Партньори-Дупница” Финансиран от: Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа Стойност на проекта: 24 920 щатски долара Какво целяхме и дали го постигнахме? Основната цел на проекта „Да участвам в живота си” бе формиране и тестване на подход за включване на младите хора в обществените дебати чрез пряко участие в медиите. Тя привлече 26 младежи на възраст от 14 до 18 години от гимназия „Христо Ботев” и професионална гимназия „Акад.С.П.Корольов” в Дупница. За 11 месеца от реализацията на проекта, 15 от тях доказаха, че не само искат, но и могат да преследват целта.

За да я постигнем се насочихме към:  

1.Осигуряване на необходимата теоретична подготовка на младежите за участие и водене на обществен дебат чрез медиите: Младежите преминаха двумесечно обучение по 16 основни теми в областта на масовите комуникации, което включи общо 32 астрономически лекционни часа; Младежите допълниха познанията си със споделения опит и практически съвети в областта, в рамките на общо 6 лекционни астрономически часа, на медийните експерти и практикуващи журналисти: Нери Терзиева, Светла Петрова и Петко Георгиев. 

ПРОЕКТ ДА УЧАСТВАМ В ЖИВОТА СИ

 

 

 

2. Осигурихме възможност за атрактивно практикуване на наученето от тях, като: Закупихме необходимата техника и софтуер за провеждане на практическите им занятия и утвърждаване на уменията, добити в рамките на учебната практика: компютър със софтуер за видео и звуко обработка, 3 цифрови диктофона, 1 цифрова камера и статив за нея, 2 микрофона, необходимото съпътстващо оборудване и консумативи; В истинската работна среда и с помощта на журналисти и оператори от партньорите – радио „Астра +” и телевизия”Рила” проведохме общо 188 часа практически занятия – от това как да вземем интервю до това как да монтираме готовият видео/звуков материал. Осъществихме учебно посещение в бТВ, където можахме не само да видим работния процес, да проведем полезни разговори с водещите на „Новините на бТВ”, Ани Салич и Юксел Кадриев, но и да вземем участие в предаването „Сеизмограф”.

 


Партньори Дупница

 

 

 

Това учебно посещение стана възможно благодарение поканата на г-жа Петрова и дарения преподавателски хонорар на г-жа Терзиева. Инициирахме и организирахме, съвместно с музикантите от рок-училището към сдружение „Партньори – Дупница”, с помощта на учениците от училищата „Паисий Хилендарски” и „Евлоги Георгиев”, Младежкия консултативен съвет, Община Дупница и Dance Machine, благотворителния концерт „Нека животът не бъде мечта”. С него събрахме малко над 3 600 лева, с които да подпомогнем наш 17-годишен връстник, нуждаещ се от животоспасяваща операция в чужбина. Филмът за събитието можете да видите по-долу.

 

 

 

 

Лесно ли е да си млад човек в Дупница

Направихме поредица от репортажи и анкети за предавания в програмите на медиите партньори. 3.Направихме свои предавания: На 4 декември 2009 година, групата по радио осъществи първото си пробно предаване по темата „ Лесно ли е да си млад човек в Дупница?”. По същото време, групите по телевизия, направиха своя тест – предаването „ Да участвам в живота си – проект, личен избор и телевизионно предаване – Кои сме ние?”;До края на февруари, тази година, радиогрупата реализира в ефира на радио „Астра +” предаванията си: „ Коледа и благотворителността. Да помогнем на Мими” и „Ученическите ваканции – малко или много е времето ни за почивка?”Младежите, които поискаха да участват в събитията около тях чрез телевизия „Рила”, подготвиха и осъществиха в ефира й предаванията „Младежката агресия – защо я има и как да се справим с нея?”, „Филмите и книгите за вампири. За любовта, преданията и съвременната младежка култура”, „Вечерният час. Как и дали спазваме правилата?” И продължихме...... Интернет е мястото, от което, и чрез което, младите не само общуват, но учат и се забавляват. По тази причина, с помощта на Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа през февруари - март 2010 създадохме сайта:

WWW. 1OFLADS.COM

С успешното изпълнение на задачите по проекта си, обаче, не приключихме работата си. Напротив, сайтът ни даде поле за изява, което сами не очаквахме. Една от най-красивите инициативи в началото на самостоятелната ни работа бе помощта за малките ни приятели от Центъра за социална рехабилитация и интеграция на деца с изоставане в развитието в Дупница. Заедно с тях направихме мартеници за момчетата и момичетата от Швеция, които са подготвили играчки за тях. Повече можете да научите от филмчето по-долу:

                        

 

ЕТО И ВИДЕОПРЕЗЕНТАЦИЯТА ЗА НАШАТА ИНИЦИАТИВА "НЕКА ЖИВОТЪТ НЕ БЪДЕ МЕЧТА":

                        


Видеопрезентация на проект "Да участвам в живота си" от 26 март 2010 г.

    

ЗА ВСИЧКО ОСТАНАЛО -  БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ 1OFLADS.COM

 

Да участвам в живота си

Сподели

Профили на 1oflads

Youtubvbox7soundcloud

Случайна снимка

Обяви

УРОЦИ ПО КИТАРА И БАРАБАНИ

за запитвания и записване тук