Събития
1oflads
Меморандум за осъществяване на Младежки център в град Дупница ПДФПечатЕ-мейл
Написано от 1oflads
 memorandumМеморандум за съвместни действия за осъществяването на Младежки център в Дупница подписаха община Дупница и сдружение "Партньори - Дупница". Документът е резултат от шестмесечната кампания на сдружение "Партньори - Дупница" за създаване на център, който да осигурява неформално обучение, консултации и информиране на младите хора до 25 години в нашата община, подкрепена от Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа и Институт "Отворено общество" - София. Той рамкира обществено решение за създаване на Младежки център в Дупница, като остава отворен за всички организации и лица, които искат да помагат в осъществяването на инициативата. Меморандумът е важен инструмент на партньорите за преодоляване на двете основни предизвикателства пред осъществяването на младежкия център - осигуряване на сграден фонд и обезпечаване на дейностите, които младите хора на възраст от 13 до 25 години в община Дупница заявяват като необходими и желани от тях. Детайлната информация и визията за изпълнението му е изложена в Доклад за нагласите и очакванията на младите хора в Дупница, неразделна част от меморандума и резултат от застъпническата кампания. Повече за доклада можете да видите на: http://www.1oflads.com/publikatzii-mladezhki-tzentar/155-doklad-za-naglasite-na-mladite-hora-otnosno-izgrazhdaneto-na-mladezhki-tzentar-v-gr-dupnitza-
Меморандумът бе подписан в края на обществена дискусия по темата, провела се на 24 февруари 2012 година в Кръглата зала на Община Дупница. Подкрепа в рамките на дискусията бе изразена от Ротари Клуб - Дупница, чрез секретаря на организацията, г-жа Силвия Балинова, и Постоянната комисия на Общински съвет - Дупница за образование, култура, спорт, туризъм, младежки дейности, международни отношения и връзки с неправителствени организации, чрез председателя й, г-н Иван Шопов. Видеопротокол от дискусията можете да видите, ако кликнете тук.
Прикачени файлове:
Изтегли този файл (Partners_Dupnitsa_Advocacy campaign on Yongsters' Center.ppt)Презентация за кампанията в рамките на дискусията [Автор: Георги Илиев]1122 Kb
 
1oflads
ЗА младежки център гласуват младите в Дупница ПДФПечатЕ-мейл
Написано от 1oflads

A_MLADITE85% от младите хора в Дупница и региона имат нужда от създаването на младежки център, чиято дейност да бъде свързана с неформалното образование на младежите от 13 до 25 години. Това показват данните от приключилата на 18 декември 2011 година онлайн анкета за нагласите и отношението на дупнишките младежи към идеята за създаване на младежки център в града ни. В нея се включиха 346 млади хора на възраст от 13 до 25 години. Анкетата бе достъпна 55 календарни дни на сайта ни 1oflads.com  и повече от месец на страниците на местните онлайн издания Dupnicanews.EU  и DenNews.bg.  Тя е възлова част от застъпническата кампания за изграждане на Младежки център в Дупница, осъществявана от сдружение "Партньори - Дупница" с подкрепата на Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа и Институт "Отворено общество" - София. Заедно с резултатите от проведените през октомври 2011 година фокус групи, данните от нея са включени в доклада за нагласите и нуждите на младите хора в града и общината към изграждането на един младежки център и услугите, които той да им предлага. Илюстрация на данните от анкетата и посочения доклад е филмът "Младата Дупница".  Според предварителните данни на анкетата, 69.4% от участвалите младежи биха посещавали младежки център, ако обученията, които предлага им допадат, а близо 28% - независимо от неговата дейност. Причината, според младите хора е, че такъв център ще ги обогати като хора, ще им помогне да срещнат хора, които споделят техните интереси и ще им даде информация по теми, които ги интересуват. Центърът е необходим за тях и защото имат нужда от място, в което да допълват професионалните си умения (54%), да развиват таланта си(60%), да упражняват хобито си (61%). В топ 5 на предпочитаните от младите хора обучения, в низходящ ред са: компютърна анимация и дизайн, кино и телевизионно изкуство, художествената фотография, театралното изкуство, спортните танци. С най-голямо желание в проучването са се включили младите хора на възраст от 13 до 16 години - 55% от всички участници. Активни по отношение на поставените въпроси са били и младежите на възраст от 19 - 25 години - 24% от всички анкетирани. Момичетата и жените имат далеч по-ярко изразена позиция по въпроса, отколкото момчетата и мъжете. 64% от всички участници в анкетата са били представителки на нежния пол. Обобщението на данните от проведеното допитване намерете под тази публикация като прикрепен PDF файл.

 
1oflads
Представяне на застъпническата кампания ПДФПечатЕ-мейл
Написано от 1oflads
predstaviane_30_09_2011

Защо и как ще бъде проведена застъпническата кампания за изграждане на Младежки център в гр.Дупница? За да отговори на тези и други въпроси по кампанията, сдружение "Партньори - Дупница", което я изпълнява, организира официално представяне на 30 септември 2011 година. Бяха поканени 5 от  политическите формации, издигнали кандидати за кметове и общински съветници на предстоящите през октомври местни избори, 3 от местните неправителствени организации, чийто работен фокус са младите хора и техните проблеми, както и всички 6 местни електроннии и печатни медии, кмета на Община Дупница. "Основната  цел на застъпническата кампания за изграждане на Младежки център в град Дупница е да допринесе за социално и икономическо приобщаване на младите хора в града и региона. Нейното успешно осъществяване  е невъзможно без информираността на всички обществени страни, ангажирани с младежката проблематика" - подчертаха в поканата си организаторите. "Когато търсим решение на проблемите и отговори на необходимостите на младите хора се налага да правим това заедно и с ясно съзнание за отговорността на индивидиуалните и колективните си действия в тези посоки. Защото младите хора са наши деца, наши братя или сестри. Кой съзнаващ се човек ще пренебрегне тези лични и емоционални връзки, когато помага на младите за влизането им в света, такъв какъвто е?" - поясни необходимостта от широко обществено участие още сега в кампанията нейният координатор, Георги Илиев.

Събитието уважиха 2 от поканените политически формации, 2 от поканените медии и 1 от поканените неправителствени организации.  Поглед към неговата официална част ни предлага репортаж на телевизия "Запад":  

На 4 октомври, координаторът на кампанията, Георги Илиев, и председателят на партньорската организация - Младежки консултативен съвет - Дупница - Емил Кастрев, гостуваха в предаването "На фокус" на телевизия "Запад". Участието им е част от усилията на екипа на кампанията за привличане на обществения интерес и ангажимент към нейните цели и задачи още в началото на изпълнението. Пълният запис на предаването можете да видите тук (за първа част) и тук (за втора част)

 


За Младежки център

Сподели

Профили на 1oflads

Youtubvbox7soundcloud

Случайна снимка

Обяви

УРОЦИ ПО КИТАРА И БАРАБАНИ

за запитвания и записване тук

Тази страница е създадена с подкрепата на

Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа и

Институт “Отворено общество” – София